sobota 26. června 2010

EVERY ODYSSEY HAS AN END

Svět se změnil. Po porážce společného nepřítele, Ori, je stále těžší udržovat dobré vztahy mezi hlavními mocenskými silami v Galaxii. Bývalí členové Paktu se sice rozešli mírovou cestou, leč směřování jejich snah se neobejde bez třecích ploch. A v této nejisté době, plné chaosu, je EJF Odyssey vyslána na nízkorozpočtovou průzkumnou misi k Tollaně...

A stejně tak se změnil i reálný svět. Po dlouhých 10 měsících spekulací, úvah o nové formě, částečném zveřejňování a netrpělivém čekání na další díl oznámil autorský tým Stargate Odyssey své rozhodnutí ukončit tento projekt.

Dle vyjádření vůdčí osobnosti týmu, Raynora, je většina autorů dávno někde jinde. "... studují na VŠ, a to není prostředí, které by poskytovalo čas nebo dávalo inspiraci k psaní čehokoliv kromě košilatých povídek a satir na byrokracii." vysvětluje rozhodnutí a následně trochu poodohaluje i pominuvší důvod vzniku projektu: "... nemluvě o tom, že díky vizuálu a atmosféře Stargate Universe už nemá smysl snažit se dokázat, že i Hvězdná brána snese temnější tóny..."

Ty, kdo osudy členů posádky Odyssey (a jejich blízkých přátel i nepřátel) znají a sledují, jistě potěší, že se dočkají legitimního ukončení. Přislíbená závěrečná dvojepizoda by se měla pokusit shrnout na +-120 stranách děj plánovaných čtyř řad.

A těm, kteří o SGO slyší dnes poprvé, se pokusím tuto fantvorbu přiblížit, neb byť nedokončená v plánovaném rozsahu rozhodně stojí za přečtení.

Stargate Odyssey je český spin-off fenoménu Stargate, psaný ve formě scénářů, které se rovnají délkou čtyřiceti dvou minutovým televizním episodám. Schéma děje se odštěpuje od linie oficiálních TV seriálu približně kolem poloviny 10. sezóny SG-1, tj. někdy na podzim 2006 seriálového letopočtu. Krom SG-1 a SGA děj také vychází z kombinace bývalých projektů producentů, webové hry Stargate Webgame a multi-autorské povídky Stargate Game.

Vlastní hlavní dějová linie však začíná až lednem roku 2011, rok po porážce Ori. Kromě nástinu uvedeného v úvodu článku, zaspoiluji z děje jen to, že o Země padla do rukou nepřítele, a že o zvraty v ději se nestará nikdo jiný než stará dobrá N.I.D., která stále tahá za zákulisní nitky. Ostatní si vám dovoluji vřele doporučit přečíst, nudit se opravdu nebude. Zárukou toho mohou být i postavy, které již známe. Nalákat mohou třeba Samantha Cartová, Jennifer Haileyová (kadetka z Prodigy) a samozřejmě "náš" dr. Radek Zelenka.

První díl SGO by zveřejněn 15.června 2007 a měl být následován 4 řadami po 20 epizodách. Nyní, v době svého ukončení, zahrnuje 18 epizod v hlavní línii (+ jeden akt z 19.,k přečtení zde), dále pak dokument "Válka s Ori" (krátké shrnutí událostí předcházejících prvnímu dílu), jednu epizodu spin-offu "SGO: Atlantis" (popisující související události v galaxii Pagasus) a dvě povídky "The Way We Were" (Atlantis pokračování) a "Chronicles of N.I.D." (Kinseyho příběh). Plus přislíbená závěrečná dvojepizoda.

Celý tento projekt je na české scéně fantvorby zcela výjimečný svým rozsahem, jak plánovaným tak dosaženým. Za tři roky své existence vydal na více než tisíc stran textů, doplněných originálními ilustracemi. A co víc, tato kvantita zcela jistě nic neubrala na kvalitě díla. Já osobně jsem každou nově vydanou epizodu hltal jedním dechem.

Veškeré další informace a hlavně dílo samotné je možno nalézt na následujících třech místech:
Oficiální stránky: http://sgo.sg1.cz
Diskuzní klub na lapiduch.cz: http://www.lapiduch.cz/klub.php?klub=stargate_odyssey
Fórum na sga-project.cz: http://www.sga-project.com/forum/viewforum.php?f=60

Nyní před koncem dlouhé cesty, nezbývá než poděkovat všem lidem, kteří vytváření tohoto projektu podíleli, za nebývalý přínos do galerie české fanouškovské tvorby.

Žádné komentáře: